Madordning
Vuggestuen
På Grønnebakken bliver der serveret morgenmad for både børnehaven og vuggestuen fra kl. 07.15 til 08.00. Morgenmaden består af havregryn, havrefras, brød med smør, ost eller syltetøj. Der tilbydes desuden grød hver morgen. Der er mælk til morgenmaden.
Grønnebakkens mad til vuggestuen er ernæringsmæssigt sammensat, så den passer til de små vuggestuebørn. Måltidet bygger på årstidens frugt og grønt, og al mad bliver lavet fra bunden.
Om vinteren serveres der varm mad til frokost 3-4 gange om ugen. Der er altid grøntsager til frokosten, og vi stræber efter, at det er årstidens grønt der indgår.
Om sommeren bliver der serveret kold mad til frokost, ofte med en lille varm ret til. Det kan være frikadeller, grøntsagsterrine eller lignende.
Om eftermiddagen får børnene hjemmebagt brød med smør, ost, diverse pålæg og frisk frugt og/eller grøntsager.
Dagens måltider er sammensat ud fra vejledning fra Københavns Madhus, som desværre ikke længere vejleder og afholder kurser for daginstitutioner i København. Til gengæld deltager vores køkkendame jævnligt i kurser og i efteruddannelse, og hun køber nye kogebøger, som henvender sig til daginstitutioner.
Børnehaven
På Grønnebakken har vi valgt, at børnehavebørnene skal have madpakker med. Det er et valg, vi har truffet, fordi det giver os de bedste muligheder for at komme på ture ud af huset.
Vi havde bespisning i børnehaven i en periode på 1½ år. Vores erfaring med bespisningen var, at vi brugte meget tid på oprydning og snakken ved bordene blev ofte til “Ræk Christoffer sovsen”, ” Prøv at smag” osv. Den hyggesnak vi havde, når de kun skulle koncentrere sig om madpakken, forsvandt. Samtidig er det vigtig at huske på, at madpakken er en kærkommen hilsen hjemmefra.
Det er forældrenes eget valg, hvad der er i madpakken til hverdag. Det, børnene ikke spiser, bliver liggende i madpakken, så I som forældre kan se, hvad der ikke bliver spist.
Børnene kan altid tage en mad om formiddagen, hvis de bliver sultne.
Børnehavebørnene får om eftermiddagen frisk frugt og brød, tit med smør eller ost. Et par gange om måneden vil der være ovnbagte rodfrugter, pizza, pølsehorn eller lignende
Selve frokosten
For både vuggestuen og børnehaven er måltidet andet end blot at spise. Det er også en stund, hvor der er ro, hvor vi sidder sammen ved et bord, der er dækket og hvor vi kan snakke og lytte til, hvad vi hver især har at fortælle.
Det er også en stund, hvor vi lærer børnene at være opmærksomme på hinanden og at kunne bede et andet barn om f.eks. kanden med vand. Vi hjælper hinanden. Vi holder bordskik og venter med at rejse os til de fleste er færdige, så der er fortsat ro til at spise. Og som en selvfølge rydder man op efter sig selv, når man har spist.
Turmadpakker
Det er vigtigt, at madpakken er nem at gå til, når vi er på tur. Gerne klapsammen-madder, ingen pålægssalater, ingen makrel i tomat, remoulade osv. Og altid i pose med navn på.
Kager og slik
På Grønnebakken har vi ikke nogen sukkerpolitik.
Det er en tradition, at når man samles for at fejre, markere specielle dage/ højtider, at der serveres lidt sødt til børnene. Ved arrangementer som fx vores sommerfest, Grønnebakkens fødselsdag, julearrangement og fastelavn bliver der serveret kage eller andet lækkert til børnene. Til fastelavn er der en lille slikpose i tønden og når julemanden kommer på besøg er der også små slikposer. Til vuggestuebørnene kan det være en lille pakke Smarties eller en lille æske rosiner. Børnehavebørnene får et par stykker vingummi, lidt chokolade eller lignende.
Økologi
Vores kost er 90% økologisk og forældrene betaler 30 kr. til økologisk frugt.
Fødselsdage på Grønnebakken
Når børnene har fødselsdag, kan det enten fejres her i huset eller ved at en gruppe børn bliver inviteret hjem til fødselsdag. I børnehaven tager vi kun hjem til fødselsdag når barnet bliver 5 eller 6 år. Når vi bliver inviteret hjem, er der tradition for, at forældrene laver frokost til børnene og evt. lidt sødt til dessert, hvis man har lyst. Vi opfordrer til, at der serveres mest af det sunde og kun lidt af det søde. Vi anbefaler, at der ikke deles slikposer ud, da det kan give konflikter i forhold til de øvrige børn på Grønnebakken, hvis slikposerne bringes med tilbage til institutionen. Spørg endelig personalet hvis I er i tvivl.
Hvis fødselsdagen holdes på Grønnebakken, må fødselsdagsbarnet gerne have noget med til at dele ud. Vuggestuen holder fødselsdag i forbindelse med frokost kl. 11. Børnehaven holder fødselsdag kl. 14.30 samtidig med at der serveres brød og frugt.
Ferie
Når køkkendamen holder sommerferie, skal vuggestuebørnene have madpakke med.
Specialkost
Hvis dit barn skal have specialkost, skal der være skriftlig dokumentation fra lægen.